Mugg

Hej tänkte berätta lite kortfattat om mugg eftersom Embla har fått de.

Mugg är en hudinfetion i karleden på hästen som beror på sårinfektion. Man märker att hästen har mugg om den har tex sår skorpor i karlden, värme, svullnad, ömhet och hälta. Men de är oftast sårskorpor i karleden.
Man måste behandla de i tid annars kan de börja spridas. Det är bättre om man inte klipper hästen hovskägg för att skydda hästen mot smuts och fukt. Det är många som klipper bort hästen hovskägg för att det är lättare att hålla rent, då tycker jag att man ska låta de natuliga sitta kvar på hästen för att skydda och istället vara nogrannare med att ta bort smuts. Vita ben är extra känsliga för mugg.

Boxhygien är viktig för att inte hästen ska få mugg.

De här behandlar jag Embla med denna vecka:

Jag tvättar med lactacyd som är en mild parfymfri tvål blandat med vatten. Jag skrubbar med en tandborste för att mjuka upp sårskorporna. Det är viktigt att sårskorporna försvinner eftersom att bakterierna sitter under skorpan. Sen tvättar jag bort nogrant med vatten. Sen tar jag en mjuk handduk och torkar försiktigt tills det blir torrt. Efter de så tar jag idominsalva för att mjukgöra.

Det är smart om man gör allt de där på kvällen innan man släpper in dom i boxen.

Om de inte blir någon förbättring efter en vecka så bör man kontakta en veterinär.

kram :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0